maanantaina, lokakuuta 23, 2006

Insider sisäpiirissä

Viime viikon eniten ajatuksia herättänyt uutinen oli Timo Jouhkin saama 30000 euron sakko sisäpiirikaupoista. Jouhkilla oli syyttäjän mukaan vuonna 2001 Pohjolan Conventum-kauppaan liittyvää yhdistymistietoa, jota ei ollut kerrottu markkinoille. Syyttäjän mukaan sisäpiiririkoksissa tutkinta on hankalaa, syyttäminen hankalaa, näytön kerääminen hankalaa ja kaupan päälle kiinnijäämisen riski on minimaalinen.

Millaisen kuvan Jouhkin oikeuskäsittely ja tuomio antaa? Surkeimmillaan muodostuu kuva, jossa liike-elämä on peliä, jossa lainkuuliaisuus jää toissijaiseksi. Rahamiehet tuskin välittävät rahtuakaan yhteiskunnan pelisäännöistä. Markkinatalous pörsseineen on yhteiskunnasta irrallinen ilmiö ja moraalista vapaa alue. Tällaisia syytöksiä kuulee usein, kun jotain rikolliseksi tuomittavaa tapahtuu talouselämän piirissä.

Moraali on inhimillisen toiminnan ominaisuus. Se ohjaa meitä mieltämään, mitkä asiat ovat hyviä ja pahoja, sallittuja tai kiellettyjä. Samoin kaupankäynti on ihmisen toiminnan aikaansaamaa. Ajatelkaamme esimerkkinä bisnesmaailmaa, jossa ei ole yhtään ihmistä. Yksikään strategia ei toteudu, yhtään kauppaa ei solmita, ainuttakaan sopimusta ei rikota. Moraali liittyy ihmiseen ja ihminen yhteiskuntaan. Business on toiminta yhteiskunnassa yhteisön ehdoilla. Näin ollen liike-elämää ei voi käsitellä moraalista irrallisena omana alueenaan. Kyse on ihmisten toiminnasta tietyissä puitteissa, joissa on määritelty hyväksyttävät toimintatavat.

Kun syyllistämme pörssiä ja sijoittajia ja vaadimme korkeampaa moraalia, kritisoimmeko enemmän markkinatalouden ilmiöitä kuin markkinataloutta? Ja lähtökohtaisesti jos vika on toimijoissa niin voidaanko sen perusteella tuomita koko järjestelmä. Sisäpiirilainsäädäntö on yhteiskunnan kannanotto siihen, mikä on sallittua ja mikä. ei. Toisaalta olisi naiivia tuudittautua siihen uskoon, että pelkällä lailla sisäpiirikaupat loppuvat.

Pörssin luonnetta on propagoitu toteamalla, että yrityksen pörssilistattu hinta sisältää jo kaiken mahdollisen tiedon kaupantekoon liittyvistä asioista. Reaalimaailmassa vain paatunein utopisti uskoo tähän. Ihmisillä on inhimillisiä heikkouksia, kuten ahneus, omaneduntavoittelu, halu saada rahaa, menestystä ja vaikutusvaltaa. Jos tämän kaiken pystyy hankkimaan tiedolla, niin itse ainakin uskon että kylliksi moni on valmis sen tekemään. Tieto on valtaa ja valta rahaa. Jouhki on vain jäävuoren huippu. Mutta se ei silti tarkoita, että koko järjestelmä on viallinen.

Sisäpiirikauppojen paljastaminen on haastavaa ja tukinta vaikeaa. Siitä huolimatta yhteiskunnan on pidettävä yllä säädettyä toimintatapaa ja käsitystä oikeasta ja väärästä. Vaikka sisäpiiririkosten tutkinta nykyisillä resursseilla lienee vaikutuksiltaan vain symbolisella tasolla, talousrikostuomiot antavat kansalaisille viestin. Viesti kertoo oikean ja väärän rajasta ja siitä, että yhteiskunta loppuun saakka pitää kiinni oikeudenmukaisuuden periaatteista. Valta, mahti ja mammona ei anna erityisvapauksia kenellekään.

Jukka